Aan welke costa in Spanje wens ik mijn tweede verblijf te kopen

Aan welke costa in Spanje wens ik mijn tweede verblijf te kopen? De meeste mensen weten wel naar welke Costa in Spanje men op reis gaat, maar waar ze deze juist op de kaart kunnen vinden weten ze niet. Voor anderen bestaan er maar 3 Costa’s, nl: Costa Brava, Costa Blanca en Costa del Sol. Om alle twijfels weg te nemen vind je hieronder een overzichtje Aan welke costa in Spanje u uw tweede verblijf kan kopen.

Onderstaand treft u een overzicht van de Costa’s van noord naar zuid met een korte beschrijving per regio. 

Costa Brava

De Costa Brava is de meest noordelijke kuststreek van Catalonië die zich uitstrekt van Portbou tot Blanes. Het is een onregelmatige kust met grillig gevormde rotsen en grote hoogteverschillen met als gevolg het ontstaan van een serie bergketens die steil tot in de zee aflopen. Om deze reden wordt de Costa Brava ook wel de “ Woeste Kust ”genoemd. Het toeristische aanbod van de Costa Brava is even uitgebreid als interessant, afgestemd op de meest veeleisende reiziger of bewoner. Geschiedenis, kunst, architectuur, de mogelijkheid tot het beoefenen van allerlei takken van sport, in het bijzonder de watersport, gaan gepaard met een uitstekende infrastructuur. U wordt aangeraden aan geen van deze aspecten voorbij te gaan, zodat u de Costa Brava echt leert kennen, met zijn tradities, levenswijze en vormen van vermaak.

Costa de Ponent

Onder de Costa Brava ligt officieel de Costa del Maresme met daaronder het gebied rondom Barcelona en de Costa de Garraf, samen vormen deze gebieden de Costa de Ponent. Dit deel van de kuststrook is bij de meeste mensen echter niet als zodanig bekend en wordt dus vaak samengevoegd met de Costa Brava. Costa Maresme loopt van Tordera tot Montgat met als hoofdstad Mataró, dan volgt het gebied rondom Barcelona van Badalona tot Gava en de Costa de Garraf loopt van Castelldefels tot Vilanova i la Geltrú, tevens de hoofdstad van Costa de Garraf. Deze kuststrook is net als de Costa Brava onregelmatig met grillig gevormde rotsen en grote hoogteverschillen met als gevolg het ontstaan van een serie bergketens die steil tot in de zee aflopen. Deze 3 gebieden hebben samen een grote verscheidenheid aan toeristische mogelijkheden, er liggen mooie natuurreservaten waar men kan genieten van de aanwezige flora en fauna. Door de rijke geschiedenis van dit gebied vindt men veel erfgoed, kunst en prachtige bouwwerken met uiteenlopende bijzondere architectuur. Ook op sportief en recreatief gebied kan men hier van de uitstekende faciliteiten gebruik maken.

Costa Daurada

Als we denken aan de Middellandse-Zeekust, dan denken we automatisch aan uitgestrekte zandstranden, omringd door dennenbos, met een zacht klimaat, zon, een blauwe zee en de contouren van Romeinse ruïnes aan de horizon. En dat is nu precies wat u zult vinden aan de Costa Daurada. Achter de naam schuilt een groot stuk van de kust van de provincie Tarragona, dat loopt van Cunit tot Alcanar. De Costa Daurada, of ‘Goudkust’, dankt zijn naam weliswaar aan de kleur van zijn stranden, de breedste van heel Catalonië, maar het gebied omvat ook bergen en de vlakke binnen-landen van de provincie. Het is een streek met een prachtig landschap en een zeer rijke geschiedenis, met bekende toeristische centra als Salou of Cambrills, het themapark Universal’s Port Aventura, monumentale binnensteden als die van Tarragona, belangrijke kloosters als die van Poblet en Santes Creu, en met enkele van de belangrijkste Romeinse schatten van Spanje, waaronder mozaïeken van het mausoleum van Centelles, de poort Arco de Berà of het grafmonument Torre de los Escipiones.

Costa del Azahar

Aan de 120 kilometer lange kust van de Costa del Azahar, met als hoofdstad Castellon, treffen we zandstranden en rotsachtige streken en in het binnenland het bergachtige landschap. Men bevindt zich hier namelijk in een bergstreek die een uitloper is van het Iberische randgebergte. De meeste grote steden, met belangrijke aardewerk- en tegelindustrie en productie van schoeisel en levensmiddelen, liggen dan ook in de kustvlakte. De Costa del Azahar loopt van Vinaroz tot Almenara. De naam Azahar heeft te maken met de talrijke sinaasappelkwekerijen die in de bloeitijd het aangename aroma van de bloesem verspreiden. Voor de kust van deze costa ligt de eilandengroep Islas Columbretes, een natuurpark van vulkanische eilanden. In Costa del Azahar vindt men kastelen en heiligdommen die sinds de middeleeuwen bewaard zijn gebleven. Ook sommige plaatsjes zien er nog net zo uit als honderden jaren geleden. Daarnaast zijn er nog talrijke archeologische vindplaatsen en grotten met prehistorische schilderingen intact.

Costa de Valencia

De Costa de Valencia ligt in het midden van de Spaanse Middellandse-Zeekust met als hoofdstad Valencia. Aan de kust is deze costa begrensd door het wijde water van de Golf van Valencia en achter de horizon van deze Golf schuilt de eilandengroep de Balearen. De kust aan de noordkant biedt een combinatie van uitgestrekte zandgronden met appartementencomplexen en een moderne infrastructuur enerzijds, en anderzijds lage boerenhoeven en groene tuinderijen. De zuidelijkere kust  bestaat uit een aaneenschakeling van duinen, dennen-bossen en prachtige stranden. In het binnenland wordt het landschap vooral bepaald door middelhoge bergen en uitgestrekte vlakten. Deze Costa loopt van Sagunto tot Oliva. De toeristische bekoring van de Costa de Valencia schuilt voornamelijk in zijn culturele rijkdom, schone stranden, twee kuuroorden, tal van natuurparken, gevarieerde feestkalender, overnachtingsmogelijkheden en een heerlijke keuken.

Costa Blanca

Zandstranden, lage duinen en vochtige gebieden worden in de Costa Blanca afgewisseld door rotspartijen, steile kusten en zeer droge gebieden. De indrukwekkende noordelijke en centrale gebieden, doorkruist door hoge bergketens, lopen door tot aan de rand van de zee waar de kapen van La Nao en van San Antonio zich bevinden. Het zuidelijke deel van de Costa Blanca is daarentegen een gebied van vlaktes en heuvels bevloeid door de rivier de Segura die in zee uitmondt temidden van duinen en lage klippen. Deze Costa loopt van Denia tot Pilar de la Horadada met als hoofdstad Alicante en is één van de belangrijkste toeristische bestemmingen van Europa. Dankzij het landschap, de infrastructuur, de prachtige steden en de vriendelijke bevolking kent de Costa Blanca het hele jaar lang een drukke toeristische activiteit met vele faciliteiten voor de bezoekers.

Costa Cálida

De Costa Cálida strekt zich uit over zo’n 250 kilometer langgerekte witte zandstranden afgewisseld met steil uit zee oprijzende rotsen en beschutte baaien. Het binnenland is glooiend en bevat bosrijke valleien. De Costa Cálida  loopt van El Mojón tot Águilas met als hoofdstad Murcia. Deze Costa kent 2 verschillende zeeën; de Mar Menor (kleine zee), het grootste natuurbad ter wereld en een waar paradijs voor alle soorten watersport, en de Middellandse Zee. Deze Costa is door de Wereld Gezondheids Organisatie uitgeroepen tot een van de gezondste gebieden ter wereld.

Costa de Almería + Costa Tropical

De Costa de Almería en de Costa Tropical strekken zich uit van San Juan de Los Terreros tot de plaats La Herradura. De hoofdstad van Costa de Almería is Almería en van de Costa Tropical is Granada de hoofdstad. Beide Costa’s kennen praktisch geen winterseizoen, dit lijkt hier meer op een langdurige lente, en de gemiddelde jaarlijkse temperatuur schommelt rond de 20 °C. Hier vindt men dan ook dankzij dit zachte klimaat prachtige natuurgebieden zoals het park Cabod de Gata-Nijar in de Costa de Almería. Men kent echter ook het andere uiterste van het klimaat en de natuur, namelijk het in het binnenland gelegen populaire skigebied Sierra Nevada in de Costa Tropical, waar men heerlijk kan skiën. Ook zijn er in beide Costa’s veel dorpen met een interessante geschiedenis, monumentaal erfgoed en een gastvrije bevolking. Ver weg van het massatoerisme blijven deze Costa’s een ware vondst waar men heerlijk kan genieten van de rust en de natuur. Bovendien zijn ze helemaal in opkomst qua voorzieningen, faciliteiten en toeristische trekpleisters.

Costa del Sol + Costa de la Luz

De Costa del sol en de Costa de la Luz sluiten tot aan Portugal de Spaanse kust af. Dit gebied loopt van Maro in de Costa del Sol tot Ayamonte in de Costa de la Luz. De hoofdstad van de Costa del Sol is Málaga en in de Costa de la Luz is Cadiz de hoofdstad. Beide Costa’s genieten van een jaarlijkse zeewatertemperatuur van gemiddeld 18 °C en hebben langgerekte stranden met vanuit het binnenland de bescherming van de vele aanwezige gebergten.