De goedkoopste particuliere ziektekostenverzekering in Spanje

De goedkoopste particuliere ziektekostenverzekering in Spanje

Elke inwoner van Spanje is in de regel verzekerd via de wettelijke Seguridad Social. De omvang van de dienstverlening en de medische zorg is echter slechts op basisniveau. Als u een uitgebreidere medische zorg wenst, een vrij keuze van de arts ook bij routineonderzoeken, is het in Spanje heel eenvoudig en veel goedkoper om een aanvullende particuliere ziektekostenverzekering af te sluiten. Wij helpen u de juiste & goedkoopste particuliere ziektekostenverzekering te vinden.

Voor expats bieden wij de voordeligste en goedkoopste particuliere ziektekostenverzekering in Spanje.

Alles over particuliere zorgverzekeringen in Spanje

In Spanje staat de ziektekostenverzekering via de overheid (Seguridad Social) volledig los van de particuliere verzekeraars.Wilt u er zeker van zijn dat u in Spanje goed verzekerd bent tegen ziektekosten, sluit dan een aanvullende Particuliere Zorgverzekering af.

De meeste mensen in Spanje zijn dus zowel verzekerd via de overheid en hebben los daarvan nog een particuliere zorgverzekering. Gelukkig zijn de premies voor particuliere zorgverzekeringen meestal veel goedkoper dan in andere landen.

Voordelen van een particuliere ziektekostenverzekering boven de dekking van de Spaanse overheid middels de Seguridad Social zijn:

 • Eigen kamer en badkamer bij ziekenhuisopnames + bed voor partner om de nacht door te brengen
 • Geen of korte wachttijden om naar een specialist te gaan of geopereerd/behandeld te worden
 • Directe toegang tot specialisten; u hoeft niet door een huisarts doorverwezen te worden, maar kan rechtstreeks een afspraak maken (uitzondering is de fysiotherapeut). 
 • U hoeft geen officiële inwoner van Spanje te zijn of werkzaam te zijn in Spanje, zolang u er maar het grootste gedeelte van de tijd doorbrengt 
 • Vrije keuze van artsen, specialisten en ziekenhuizen binnen de Cuadro Médico, welke zeer compleet en uitgebreid is
 • Recht op een “second opinion” in geval van levensbedreigende ziektes

Hoe het juiste verzekeringspakket te kiezen

Wanneer u eenmaal besloten heeft om de particuliere zorgverzekering af te sluiten, blijkt ineens dat het aanbod van verzekeringen ontzettend groot is en de premies ontzettend uiteenlopen. Waar zitten die premieverschillen in? Wat is er nou echt belangrijk bij het kiezen van een ziektekostenverzekering?

 • U moet duidelijk hebben wat de voornaamste reden is om deze verzekering te contracteren. Tegenwoordig is een particuliere zorgverzekering vaak een vereiste om fiscaal ingezetene te worden in Spanje. In dat geval dient u een zorgverzekering af te sluiten die GEEN eigen bijdragen of eigen risico heeft, want anders voldoet u alsnog niet aan de eisen. In het Spaanse noemen ze dit “sin copago”.
 • Als u de polis niet nodig heeft voor uw residentie aanvraag, dan bent u vrij om te gaan voor de laagste premie, welke meestal voor de pakketten met een eigen bijdrage/risico zijn of kunt u er juist voor kiezen om ietsje meer te betalen en geen eigen bijdragen te hebben.
 • Wilt u naast de medische zorg ook dekking voor de tandarts of is dat voor u niet noodzakelijk? Houd er rekening mee dat de tandartsdekking nooit gratis is, op een aantal basisdekkingen na die gratis zijn, betaalt u een gereduceerd tarief voor noodzakelijke behandelingen of ingrepen bij de tandarts. Voor kinderen is er meestal een interessante korting op het plaatsen van beugels en het onderhoud hiervan.
 • Pas op voor te goedkope polissen, want dat kan betekenen dat er dekkingen uitgesloten zijn. Vraag altijd heel goed na wat er uitgesloten is.
 • Mag de verzekeraar eenzijdig de polis opzeggen wanneer de klant ernstig ziek wordt en dus voor de verzekeraar hoge kosten met zich meebrengt? In Spanje zijn er helaas verzekeraars die dit echt doen. De klant betaalt jarenlang premie terwijl hij/zij praktisch geen gebruik maakt van de polis, maar wanneer de klant de polis ineens veel moet gebruiken en de kosten oplopen, dan zegt de verzekeraar de polis eenzijdig op. Onze verzekeraar mag dit niet en doet dit niet. De enige reden tot eenzijdige opzegging, is wanneer de klant zijn premies niet betaalt.
 • Wilt u een volledige vrije keuze hebben van de artsen, specialisten of ziekenhuizen, dan bestaan er polissen die dat toestaan. De premies van dit soort polissen zijn aanzienlijk hoger en meestal is dit niet noodzakelijk omdat u via de medische gids van de verzekeraar al een ruime keuze heeft uit de beste specialisten.
 • Wilt u niet alleen in Spanje naar een arts kunnen gaan, maar ook in de rest van de wereld, omdat u veel reist? Er bestaan polissen die buiten Spanje gewone doktersbezoeken dekken en niet alleen in geval van eerste hulp.

Waar in ieder geval rekening mee te houden?

 • De meeste particuliere verzekeraars accepteren alleen nieuwe aan te melden klanten t/m 67 jaar. Daarna is het moeilijk of onmogelijk om u nog particulier te verzekeren, dus doe dit tijdig!
 • Particuliere verzekeraars mogen discrimineren op basis van leeftijd of een medisch verleden. Ze accepteren alleen hele gezonde mensen en sluiten alle bestaande medische klachten volledig uit van dekking. Hoge bloeddruk, cholestorol, diabetus e.d. zijn een reden om niet geaccepteerd te worden voor deze verzekering.
 • Indien u een medisch verleden heeft, dan is het aan te raden om uw behandelend arts te vragen om een medisch verslag in het Engels, met stempel en handtekening.
 • Alle particuliere verzekeraar hebben een wachttijd (“carencia”). Dit is een periode waarin u NOG geen recht hebt op de volledige dekking. Deze periode verschilt per verzekeraar tussen de 10-12 maanden en sluit meestal de volgende dekkingen uit in de periode: operaties, ziekenhuisopname, bevalling, dure onderzoeken (cat scan etc). Alleen als u van een andere Spaanse particuliere verzekeraar komt (recent) dan worden deze wachttijden kwijtgescholden, behalve voor de bevalling.

U heeft na het lezen hiervan ongetwijfeld nog heel veel vragen. Daar zijn wij voor, om u wegwijs te maken en te helpen bij het maken van de juiste keuze voor u en uw gezin.

Bezoek onze verzekeringswebsite voor de goedkoopste particuliere ziektekostenverzekering in Spanje.