N.I.E. Nummer verplicht bij kopen of huren in Spanje

Bekijk ons woning aanbod

Het N.I.E. nummer, wat is het en wie heeft het nu eigenlijk nodig? Nederlanders en Belgen alsook alle andere inwoners van EU-landen mogen vrij naar Spanje reizen om te wonen en te werken met een geldig identiteitsbewijs. Ook voor de kinderen heb je een geldig paspoort of kids-ID nodig! Wil je een huis huren of een huis kopen in Spanje, ook dan heb je een N.I.E. nummer nodig!

N.I.E. nummer aanvragen

Wat is een N.I.E. nummer?

N.I.E. is de afkorting van het Spaanse Número de Identidad de Extranjero. Je krijgt van de Immigratiedienst dan een persoonlijke fiscaal identificatienummer toegewezen om te gebruiken op alle officiële documenten. Je kan het vergelijken met je rijksregisternummer in België. Opgelet: het N.I.E. is geen vervangdocument van uw identiteitskaart, je moet nog altijd je pasport of identiteitskaart kunnen voorleggen. Het N.I.E. dient enkel als fiscaal document!

Wanneer heb je een N.I.E. nummer nodig?

Er zijn twee redenen waarom je een N.I.E. nummer nodig is:

 • Als je langer dan 3 maanden wilt wonen of werken in Spanje
 • Om juridische handelingen te verrichten in Spanje (zoals bv. een huis kopen)

Hoe een N.I.E. nummer aanvragen?

Je kan het N.I.E. nummer aanvragen op een Spaans Nationaal Politiekantoor of op het Spaanse consulaat in Brussel (voor belgen - Maak een afspraak op het Spaanse consulaat: Hertogstraat 85-87, 1000 Brussel bij Francisco Molero (02/509.87.72) tussen 9u en 13u) of Amsterdam (voor nederlanders - Maak uw afspraak hier online).

Koop je een woning via MedVilla dan vragen wij dit graag voor u aan!

Dit moet je doen om het N.I.E. nummer aan te vragen:

Vul het EX-15 formulier in. Doe dit gerust al op voorhand zodat je de nodige informatie zeker hebt. Mail ons - info@MedVillaSpanje.com - of bel ons - 0034 688 708 332  en we sturen het EX-15 formulier toe.

Zorg dat je de juiste documenten bij hebt, zoals een kopie van je geldige pasport of identiteitskaart en een document dat de reden van je aanvraag aantoont (koop- of huurcontract van een woning, vraag van de bank voor openen rekening, etc, …). Opgepast, hou er rekening mee dat wanneer je als ouder een N.I.E. wil aanvragen voor je kinderen, dan moet je uw trouwboekje kunnen voorleggen samen met een geldig identiteitsbewijs van je kinderen.

Taksen bij aanvraag N.I.E. nummer

Vraag je het N.I.E. nummer aan op de Spaanse ambassade dan zal je ter plaatse nog de taksen moeten betalen, die bedragen € 9,54. Vraag je deze in Spanje aan op een Spaans Nationaal Politiekantoor dan dien je dit op voorhand te gaan betalen bij een bankinstelling!

Afhankelijk van de drukte en de plaats van aanvraag, zal je jouw N.I.E. nummer meteen meekrijgen of tot maximum 2 weken na de aanvraag.

Voor een aanvraag vanuit België, dien je ook het document Modelo 790 in te vullen, ter bewijs dat je vast verblijft in België. Het consulaat zal alle documenten en jouw aanvraag opsturen naar het Commissariaat van de Vreemdelingenpolitie en Documentatie in Madrid voor verwerking en goedkeuring. Dat Commissariaat stuurt na goedkeuring het N.I.E. nummer naar jou via e-mail. Dit kan tot twee maanden duren, zorg dus dat je je aanvraag tijdig indient.

Tijdelijk of permanent N.I.E. nummer

Een tijdelijk N.I.E. nummer is 3 maanden geldig en is bedoeld voor aanvragen voor juridische handelingen zoals bvb het kopen van huizen aan de Costa Blanca in Spanje. Als je dus een N.I.E. nummer nodig hebt om een huis te kopen in Spanje, dan kies je voor een tijdelijk nummer. Wie van plan is te emigreren of langer dan 3 maanden te verblijven in Spanje, heeft een permanent N.I.E. nummer nodig. Dit nummer is tot 5 jaar geldig, en moet aangevraagd worden in Spanje op een politiekantoor 

Mail ons - info@MedVillaSpanje.com - of bel ons - 0034 688 708 332 - voor vrijblijvend advies over de beste aanpak bij aanvraag N.I.E. nummer

Het EX-15 formulier

Dit formulier moet je in drievoud invullen om je N.I.E. nummer aan te vragen. Dit is een erg belangrijk document dat de basis vormt van je aanvraag. Als inwoner van een EU-land, wordt er voornamelijk gekeken naar de reden van je aanvraag. Zorg dus zeker dat deze informatie volledig is, en zo goed mogelijk ondersteund wordt door de nodige documenten.

Persoonlijke gegevens

 • Pasport of Identiteitskaartnummer
 • Voorn(a)am(en) en achternaam
 • Geslacht
 • Geboortedatum, -plaats en -land
 • Nationaliteit
 • Huwelijkse staat
 • Voornamen van je ouders
 • Je huidig domicilieadres in België of Nederland (straat, nummer, postcode, stad, land)
 • Contactgegevens: telefoonnummer en e-mailadres
 • Indien nodig de gegevens van je wettelijke vertegenwoordiger (als je de aanvraag door iemand anders laat doen, of wanneer je als ouder de aanvraag voor je kinderen doet bv.)

Persoonlijke en adresgegevens van de vertegenwoordiger (enkel in te vullen als een vertegenwoordiger de aanvraag indient)

Correspondentieadres waarnaar alle informatie gestuurd mag worden

Reden van aanvraag N.I.E. nummer

Bevestig dat je een N.I.E. nummer wil aanvragen. Woon je in Spanje of niet? Geef dan aan of je een bewijs van residentie/niet-residentie nodig hebt? Is jouw aanvraag om economische, professionele of sociale redenen? Specificeer dan je antwoord.

 • Economische redenen: aankoop van een huis, buitenverblijf, …
 • Professionele redenen: je wil werken in Spanje
 • Sociale redenen: lange vakantie, familiebezoek, …

Geef aan waar je de aanvraag doet: op het politiekantoor, op het Kantoor voor Buitenlanders of op het Spaans consulaat
Ga je in Spanje verblijven of wonen? Hier zit het verschil tussen een tijdelijk of permanent N.I.E. nummer.

Bijlagen om je aanvraag te ondersteunen, inclusief kopie van de identiteitskaart en een pasfoto

Koop je een huis in Spanje via MedVilla dan vragen wij dit graag voor u aan!

Waarvoor heb je een N.I.E. nummer allemaal nodig?

Wanneer je een N.I.E. nummer nodig hebt, hebben we hierboven al beschreven. Nu geven we een aantal voorbeelden waarvoor je zo’n nummer allemaal nodig hebt:

 • Je inschrijving bij de gemeente
 • Als je lid wil worden van een sportclub of de bibliotheek
 • Wanneer je een bankrekening wil openen
 • Om een huis of auto te kopen
 • Voor een GSM abonnement af te sluiten
 • Bij je belastingaangifte
 • Als je online grote spullen wil kopen zoals bv. een wasmachine
 • Wie een bedrijf wil oprichten heeft ook een N.I.E. nummer nodig
 • Je moet je N.I.E. nummer ook vermelden op alle officiële documenten
 • Als je wil werken in Spanje heb je een N.I.E. nummer nodig om je salaris te ontvangen
 • Wanneer je verzekeringen of een hypotheek wil afsluiten
 • Voor je inschrijving bij de sociale zekerheid

De deur van ons kantoor staat altijd open van maandag tot vrijdag van 10u00 tot 14u00 - Avenida de los Nenúfares 0, Vivero de Empresas, despacho 9, 03184 Torrevieja - https://goo.gl/maps/2eEZ8gLwnKaVPc7k9

Wilt u contact opnemen met ons team?

 • U kunt ons rechtstreeks bereiken op 0032 2 342 10 61 vanuit Belgie & 0031 207 45 00 27 vanuit Nederland
 • Gratis via WHATSAPP  0034 688 708 332
 • We zijn eveneens bereikbaar per mail info@medvillaspanje.com
 • Of zelfs door simpelweg het contact formulier in te vullen

Stel gerust uw vraag en geef aan hoe wij u van dienst kunnen zijn. Indien uw vraag een woning betreft, vergeet dan niet de referentie(s) te vermelden of vul het contactformulier in op de pagina van de woning zelf.

MedVilla uw partner voor de begeleiding bij de aankoop van huizen te koop in Spanje alsook appartementen te koop in Spanje

MedVilla - De veilige manier om Spaans vastgoed te kopen is te kopen via een erkende BIV makelaar

Estoy de acuerdo

Utilizamos cookies propias y de terceros para realizar análisis de uso y de medición de nuestra web para mejorar nuestros servicios. Si continua navegando, consideramos que acepta su uso. Para obtener más información aquí.