Verschillende type woningen in Spanje

De diverse type woningen in Spanje worden op vele manieren gebruikt en vaak lijkt het erop, dat alle makelaars een eigen benaming verzinnen voor de verschillende type woningen in Spanje.

Door allerlei internationale (taal) invloeden wordt het steeds minder duidelijk wat er nu eigenlijk bedoeld wordt als men het over een bepaald type woningen in Spanje heeft. Hoewel sommige benamingen voor zich spreken, geef ik hieronder voor de volledigheid een korte uitleg van de woningen met de benamingen zoals deze in Spanje worden aangeduid.

Appartement

Een appartement is een woning binnen een groter complex en geeft je het recht tot het exclusieve gebruik van de in het eigendomsbewijs (escritura) omschreven woning binnenin dit complex. Daarnaast kan de eigenaar gebruik maken van de gemeenschappelijke voorzieningen binnen het project, zoals bijvoorbeeld liften, trappen, zwembaden, tuinen, wellness, etc...

Meestal beschikt een appartement over een terras. Als het appartement op het gelijkvloers gevestigd is, bestaat er tevens de mogelijkheid dat er een tuin bij is en dat dit net als de woning zelf exclusief door de eigenaar van het betreffende appartement gebruikt kan en mag worden. Indien het appartement op de bovenverdieping gelegen is kan er soms nog een dakterras bij het appartement horen.

Bungalow

Een bungalow is een vrijstaande of geschakelde woning bestaande uit één verdiep met daarboven evt. een dakterras. Bungalows kunnen worden gebouwd met een platdak of een dak met bvb pannen, maar ook een combinatie is mogelijk. Bij een bungalow dienen alle ruimtes op de begane grond te zijn en moger er geen trappen aanwezig zijn met uitzondering van een eventuele trap naar een dakterras. De meeste bungalows beschikken over een privé tuin.

Cortijo

Een cortijo is een woonhuis dat meestal gebouwd is op een groot perceel. Omdat de meeste cortijo’s vroeger als boerderij dienst hebben gedaan, beschikken deze woningen vaak over veel extra ruimte. Over het algemeen zijn de voormalige stallen omgebouwd tot woonvertrekken waardoor men regelmatig meerdere woonkamers of volledige appartementen in een cortijo aantreft. Vanwege de enorme ruimte die de meeste cortijo’s te bieden hebben, zijn deze woningen ook uitermate geschikt om extra slaapkamers te maken zodat er een Bed & Breakfast in gevestigd kan worden. Een cortijo wordt vaak verward met een finca.

Duplex-en Triplex-woning

Kort samengevat is een duplex-woning een geschakeld huis met meerdere verdiepingen, die intern bereikt kunnen worden. Men spreekt over duplex-woningen als deze 2 woonverdiepingen hebben t.w. begane grond en 1e verdieping evt. met dakterras. Indien er nog een 2e verdieping is, zijn er 3 woonverdiepingen en spreekt men over een triplex-woning.

Duplex-woningen kunnen gebouwd worden in een rij, geschakeld met andere duplex-woningen, danwel op een hoek, geschakeld met bijvoorbeeld appartementen. Tevens is het mogelijk, dat de duplex-woningen twee-aan-twee geschakeld zijn, vergelijkbaar met een twee-onder-één-kap woning zoals men deze in noord-Europa vaak tegenkomt.

Over het algemeen beschikken duplex-woningen over een woon-eetkamer, keuken en badkamer/toilet op de begane grond en treft u de slaapkamers, de badkamer(s) en evt. het dakterras op de verdieping. Soms hebben deze duplex-woningen een eigen afgesloten privé garage onder het huis welke eveneens intern via een trap bereikbaar is. Bovendien beschikken de meeste duplex-woningen over een tuin of terras op de begane grond. Men spreekt derhalve bij een duplex-woning over een compleet huis, geschikt voor permanente bewoning.

Villa of Chalet

Een villa is een vrijstaande woning, gelegen op een afgescheiden perceel. De grootte van de villa is afhankelijk van het ter plaatse geldende bestemmingsplan, dat o.a. aangeeft wat de maximale bebouwingsgraad (aantal m²) van het betreffende perceel is. Ook de maximaal toegestane hoogte van de villa is in dit bestemmingsplan vastgelegd. Als u zich aan de normen van het bestemmingplan houdt, bent u redelijk vrij om bijvoorbeeld zelf een villa te ontwerpen en te laten bouwen. Ook uw eigen perceel kunt u naar eigen idee ‘aankleden’ met evt. een zwembad, garage, tuin, etc.

Finca

Veel mensen denken bij een finca aan een landhuis of boerderijstijl op een groot perceel waar de buren op behoorlijke afstand wonen en privacy derhalve gegarandeerd is. Deze beschrijving heeft echter slechts voor een klein gedeelte betrekking op een finca. Een Spaanse finca is namelijk niets meer of minder dan een perceel, een grondstuk (groot of klein) al dan niet bebouwd met een opstal in welke vorm dan ook.

We kennen in Spanje diverse typen fincas. In het Plan General de Ordenación Urbana (bestemmingsplan) van de gemeente is voor elk perceel vastgelegd welk gebruik er voor die bepaalde finca is toegestaan. Hieronder zal ik de diverse finca-types nader omschrijven.

  • Finca Urbana

    Dit betreft bouwgrond. In het bestemmingsplan (PGOU) van de gemeente is het gebruik van dergelijke percelen aangeduid als woningbouw. Bovendien zijn de voorwaarden voor de bouw vastgelegd in de bouwbepalingen. Voor elk individueel perceel is bepaald wat de maximale hoogte van de opstal mag bedragen, hoe ver de opstal minimaal van de perceelsgrens dient te worden gebouwd en welk percentage van het perceel er maximaal bebouwd mag worden. Indien er bij het ontwerp van een nieuw te bouwen woning rekening wordt gehouden met deze bouwbepalingen, is een bouwvergunning meestal vrij eenvoudig te verkrijgen.

  • Finca Rústica

    Kort gezegd is dit land, dat in principe niet bestemd is voor woningbouw. Het gaat hierbij meestal om percelen met een agrarisch gebruik, bossen, waterwingebieden of (beschermde) natuur. Onder bepaalde strenge voorwaarden is het echter mogelijk om ook op een ‘finca rústica’ een vergunning te krijgen voor de bouw van een woonhuis. In het bestemmingsplan heeft de gemeente vastgelegd wat de minimale perceelsgrootte (bijv. 5.000 m², 10.000 m² of 20.000 m²) moet zijn waarop een woning gebouwd mag worden. Ook deze bouw dient te voldoen aan de bouwbepalingen en u dient er rekening mee te houden, dat de toegangswegen naar fincas rústicas meestal niet verhard mogen worden. Fincas rústicas zijn over het algemeen niet aangesloten op riolering of waterleiding, zodat u aangewezen bent op een septic-tank en een waterreservoir. Afhankelijk van de ligging wordt elektra op fincas rústicas vaak opgewekt via zonne- en/of windenergie

  • Finca Urbanizable

    Dit is een finca rústica, waarvoor in het bestemmingsplan is aangegeven, dat het onder bepaalde voorwaarden gewijzigd kan worden in finca urbana. Het is een misverstand dat fincas urbanizables uitsluitend bedoeld zijn voor de bouw van urbanisaties (woonwijken). Hoewel dergelijke fincas in de praktijk vaak wel voor de ontwikkeling van urbanisaties gebruikt worden, kan het hierbij ook om een individueel grondstuk gaan. Om een finca urbanizable om te zetten naar finca urbana dient een Plan Parcial ingediend te worden, waarin o.a. de perceelsgrenzen en het uiteindelijke doel worden aangegeven. Na goedkeuring van dit Plan Parcial kan het project gemaakt worden op basis waarvan de bouwvergunning kan worden aangevraagd.

Estoy de acuerdo

Utilizamos cookies propias y de terceros para realizar análisis de uso y de medición de nuestra web para mejorar nuestros servicios. Si continua navegando, consideramos que acepta su uso. Para obtener más información aquí.