Huis kopen Costa Blanca Noord of Zuid Spanje

Huis kopen Costa Blanca? Het kopen van een huis aan de Costa Blanca (Spanje) kan erg tijdrovend zijn. Ook is het koopproces anders dan in Nederland en België. Wij hebben een samenvatting gemaakt van de belangrijkste stappen. 

Huis Kopen Costa Blanca | De Zoektocht in Spanje

Nederland en België hebben meerdere portals om koophuizen te zoeken. Deze geven veel goede informatie over het koopaanbod.
In Spanje zijn er ook huizenportals. De kwaliteit hiervan is helaas niet te vergelijken met portals in België of Nederland.

Deze portals geven u een eerste beeld van het aanbod en de prijzen. Het is echter niet voldoende om zomaar via de portals bezichtigingen in te plannen want:

 • Dezelfde woning staat er vaak meerdere malen op. Telkens met een andere beschrijving, foto’s en soms zelfs met een andere prijs. Dat kan tegenstrijdige informatie en dus verwarring opleveren.
 • De informatie is niet altijd actueel. Ook huizen die al lang verkocht zijn, blijven op de site staan.
 • De exacte adressen worden niet vermeld op de websites.

Huis Kopen Costa Blanca | Aankoop Makelaar

Wij adviseren u om één (aankoop) makelaar in te schakelen bij de aankoop van uw huis aan de Costa Blanca Zuid of Noord. U heeft dan één aanspreekpunt. MedVilla organiseert het hele zoekproces van begin tot eind voor u. Wij kennen het gebied, de markt, de procedures en hebben een lokaal netwerk. Een extra reden om voor een aankoopmakelaar te kiezen in plaats van al het werk zelf te doen is dat het u niets extra kost. Ons aanbod herverkoop woningen of nieuwbouw huizen in Spanje vind je via de links.

Huis Kopen Costa Blanca | Reserveringscontract

Zodra u het juiste huis heeft gevonden, start de onderhandeling. Deze verloopt via de makelaars. Uw Nederlandstalige Erkende vastgoedmakelaar van het BIV (Beroepsinstituut van vastgoedmakelaars) adviseert u over de marktwaarde van het huis en de onderhandelingstrategie. Uiteindelijk beslist u natuurlijk zelf wat voor u een acceptabele prijs is.

Bij prijsovereenstemming wordt een reserveringscontract opgesteld. Dit is een kort contract waarmee koper en verkoper bevestigen dat zij een akkoord bereikt hebben. Ook betaalt de koper dan een reserveringsvergoeding. Meestal ligt dit tussen de €3.000 en €6.000. Met het ondertekening van dit contract verplicht de verkoper zich de woning uit de verkoop te halen en geen nieuwe onderhandelingen te starten.

In het reserveringscontract wordt ook een termijn overeengekomen waarbinnen het koopcontract getekend moet worden. In de gestelde termijn heeft de koper de tijd om zijn onderzoek te (laten) doen en wordt de inhoud van het uitgebreidere koopcontract besproken. Dit is meestal 2 a 3 weken.

Huis Kopen Costa Blanca | Rol Notaris en Advocaat/Gestor

Tijdens de reserveringsperiode worden de benodigde controles uitgevoerd. Dit kunt u zelf doen of uitbesteden aan een advocaat of gestor. Wij adviseren om zelf een advocaat in te schakelen.

Anders dan in Nederland of Belgë is een advocaat bij het kopen van een huis in Spanje onmisbaar. Dit komt vooral doordat de notaris in Spanje een kleine rol heeft. Nog steeds wel een cruciale. Hij is namelijk getuige van de ondertekening van de koopakte. De noitaris stelt vast wie het eigendom heeft en controleert de identiteit van de partijen. Maar daar blijft het bij. Hij doet geen recherche op het huis naar bijvoorbeeld openstaande schulden, hypotheken of beslagen. Zelfs de inschrijving in het eigendomsregister valt niet onder de taken van de notaris. Dat zijn zaken die een advocaat op zich neemt. Lees onze blog "Rol van advocaat en notaris in Spanje"

Huis Kopen Costa Blanca | Financiering en/of bouwkeuring

Anders dan in Nederland of België zijn voorbehouden van financiering (Richtlijnen Hypotheken in Spanje) en bouwtechnische keuring niet gebruikelijk. Deze worden meestal niet geaccepteerd als reden voor een kosteloze ontbinding van het reserveringscontract. Het is natuurlijk wel mogelijk om een Bouwtechnische Keuring uit te laten voeren. Wij kunnen u hierbij helpen.

Huis Kopen Costa Blanca | Onderzoek

Uw advocaat of gestor voert het benodigde onderzoek uit naar de woning. Hij vraagt gegevens op bij het kadaster en het eigendomsregister, de gemeente, belastingdienst en de nutsbedrijven.

Het komt regelmatig voor dat de huidige eigenaren zaken hebben bijgebouwd en dit nooit geregistreerd hebben bij het kadaster en/of eigendomsregister. Als dit het geval is, zal uw advocaat dit boven water krijgen. Meestal is registratie alsnog goed mogelijk en hoeft dit de aankoop niet in de weg te staan.

Deze fase van het proces wordt ook gebruikt om voorbereidingen te treffen voor uw aanstaande status als woningeigenaar in Spanje. U heeft een NIE nummer nodig en een Spaanse bankrekening. MedVilla samen met Uw advocaat helpen u daarbij.

Huis Kopen Costa Blanca | Koopcontract

Het koopcontract dient doorgaans getekend te worden binnen 2 á 3 weken na het ondertekenen van het reserveringscontract (Soms is het reserveringscontract al direct een koopcontract... kijk dit goed na). Het koopcontract beschrijft alle voorwaarden die onderdeel zijn geweest van de overeenkomst. Met het tekenen van het koopcontract doet de koper meestal een 2de aanbetaling van 10% (minus de eerder betaalde reserveringsvergoeding).

Huis Kopen Costa Blanca | Overdracht

Op de afgesproken datum verschijnen alle partijen voor de notaris. Deze wordt door de koper uitgekozen. Uw advocaat en (aankoop)makelaar zijn ook aanwezig.

De akte wordt nog eens doorgenomen en toegelicht. Met uw advocaat heeft u ook de betalingen voorbereid. In Spanje worden deze nog steeds met cheques gedaan. Na het zetten van de handtekeningen worden de cheques en sleutels uitgewisseld en bent u de nieuwe eigenaar van uw droomhuis in de zon!

Huis Kopen Costa Blanca | Bijkomende Kosten

Boven op de overeengekomen aankoopprijs dient u rekening te houden met een toeslag van ongeveer 12% a 13% aan bijkomende kosten. Deze kosten bestaan grotendeels uit 10% overdrachtsbelasting en 2% a 3% voor notaris, inschrijfkosten en advocaat.
Bij nieuwbouw komt er nog 1,5% belasting bij (zegelrecht). Soms worden ook de kosten voor de aansluiting op water en elektra apart in rekening gebracht.

Bij het afsluiten van een Hypotheek komen hier nog eens eenmalige kosten bij voor hypotheekbelasting, openingskosten bij de bank, notariskosten en kosten voor het hypotheekadvies. Lees onze blog "Kosten bij aankoop woning in Spanje"

Huis Kopen Costa Blanca | Jaarlijkse Kosten

Naast de eenmalige kosten bij de aankoop, zijn er ook de jaarlijkse kosten:

 • IBI. Dit is vergelijkbaar met de OZB ofwel een gemeentelijke belasting op onroerend goed.
 • Huurwaardeforfait. Dit wordt betaald via de inkomstenbelasting.
 • Basura (afvalstoffenheffing).
 • Gas, water en licht.
 • Inboedel-, brand- en opstalverzekering.
 • Onderhoud van zwembad en tuin (particulier of door middel van servicekosten).

Lees er eveneens ons blogartikel over "Vaste kosten na aankoop huis in Spanje"

Huis Kopen Costa Blanca | Beheer

Een huis kopen in Spanje brengt ook verantwoordelijkheden met zich mee. Na de overdracht bij de notaris bent u verantwoordelijk voor het betalen van de lokale belastingen, de contracten met nutsvoorzieningen en het onderhoud.

Uw advocaat helpt u met het inschrijven bij de gemeente en het overzetten van de contracten voor gas, water en elektriciteit. Voor het onderhoud van de tuin en zwembad zijn er talloze bedrijven beschikbaar. Graag helpen wij u ook hiermee verder.

Huis Kopen Costa Blanca | Verhuur

De Costa Blanca is een zeer populaire locatie voor toeristen (en met reden!). De verhuur van uw woning in de vakantieperioden is dan ook een reële mogelijkheid. Zo kan een huis kopen Costa Blanca uitlopen op een duurzame belegging met een jarenlang rendement. U kunt kiezen om de verhuur zelf te doen of uit te besteden aan een professioneel bedrijf.

Tot slot is het belangrijk om te weten dat u voor de verhuur een Registratienummer nodig heeft en belasting dient te betalen. Dit kunt u zelf regelen of via uw advocaat laten lopen.

De deur van ons kantoor staat altijd open van maandag tot vrijdag van 10u00 tot 14u00 - Avenida de los Nenúfares 0, Vivero de Empresas, despacho 9, 03184 Torrevieja - https://goo.gl/maps/2eEZ8gLwnKaVPc7k9

Wilt u contact opnemen met ons team?

 • U kunt ons rechtstreeks bereiken op 0032 2 342 10 61 vanuit Belgie & 0031 207 45 00 27 vanuit Nederland
 • Gratis via WHATSAPP  0034 688 708 332
 • We zijn eveneens bereikbaar per mail info@medvillaspanje.com
 • Of zelfs door simpelweg het contact formulier in te vullen

Stel gerust uw vraag en geef aan hoe wij u van dienst kunnen zijn. Indien uw vraag een woning betreft, vergeet dan niet de referentie(s) te vermelden of vul het contactformulier in op de pagina van de woning zelf.

MedVilla uw partner voor de begeleiding bij de aankoop van huizen te koop in Spanje alsook appartementen te koop in Spanje

MedVilla - De veilige manier om Spaans vastgoed te kopen is te kopen via een erkende BIV makelaar